Photos: Jan Blankestein / © 2019 Stichting Amsterdam Photo Art

Informatie over vier fotoboeken:
Kinky, kinky parties en het ondeugende uitgaansleven 1995-2013,
CARNAVAL, HALLOWEEN IN AMSTERDAM en HARTJESDAG, ROZE ZATERDAG EN de CANAL PARADE

Jan Blankestein, een eigenzinnige fotograaf die pas echt serieus ging fotograferen toen hij op 59-jarige leeftijd, nadat hij met pre-VUT was gegaan. Hij zocht de expressie in zijn beelden. In 1995 kwam hij in contact met zijn eerste grote opdracht, die hij zichzelf had gegeven. De Amsterdamse subcultuur kinky, zoals die ontstond in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam in de toenmalige disco/club 'de Rigter' en het daartegenover gelegen café Blitz. Dit was een trendy danscafé, waar een heel gevarieerd publiek kwam, uiteenlopend van extravagante jongens en meiden tot geslaagde dames en heren. '36 op de Schaal van Richter' was in de jaren '80 en '90 één van de meest spraakmakende discotheken, waar naast kunstenaars en criminelen ook veel bekende Nederlanders kwamen. In 1995 ontstonden daar de Wasteland-party's, waar de kinky-scene van Groot-Amsterdam elkaar trof. De fotograaf vond hier wat hij zocht: expressie in de vorm van strenge 'dresscodes', waar genoten werd van de seksuele vrijheid, die al was ontstaan sedert 1966. Hierover verscheen in 1998 het fotoboek Kinky Amsterdam en in 2018 Kinky Amsterdam, deel 2. In beide boeken wordt een reis gemaakt naar erotische ontdekkingen en lusten. In 2019 maakte de fotograaf een verzamelwerk van kinky/fetish beelden die hij maakte in de periode 1995-2013, hoofdzakelijk in en rond Groot-Amsterdam. Deze laatste twee boeken zijn nog niet uitgegeven.

Daarna bleef de fotograaf werken aan het in beeld brengen van feesten, waarbij maskers, verkleden en uit de band springen een rol speelt. Het werd carnaval, Halloween in Amsterdam en Hartjesdag, Roze Zaterdag en de Canal Parade. Daarover heeft hij nu een triologie gemaakt van fotoboeken met het label 'eigentijds cultureel erfgoed'.
Het eerste boek van deze triologie toont "Carnaval" over hoe Altweiberfasznacht in het Rheinland wordt gevierd en over de Bourgondische, Rijnlandse en de Caraïbische varianten in Limburg, Noord-Brabant en Rotterdam.

Het tweede boek met de titel "Halloween in Amsterdam", toont onder meer een bonte stoet net Deviant Mutant Vehicles: verminkte, omgebouwde voertuigen, freaks die te voet of per gemuteerd voertuig alleen, samen of als team op 31 oktober onderweg zijn naar de Halloweenparty later die nacht.Het laatste fotoboek "Hartjesdag, Roze Zaterdag en de Canal Parade" geeft een beeld van drie evenementen over hoe de LBTG-scene zich, in al haar facetten, in de afgelopen 25 jaar presenteerde aan de Nederlandse gemeenschap, met veel extravagantie.

Photos and text: Jan Blankestein
© 2018 Stichting Amsterdam Photo Art
Reproduction, publishing of copying this pictures and/or this text only with written permission from the photographer


back